Religijski motivi u putopisima i esejima Andrzeja Stasiuka o Srednjoj Europi - Kozina, Filip (2014)
Andrzej Stasiuk pisac je s iznimno snažnim osjećajem za stvarnost, koju gotovo fotografskom metodom „citira“ u svojim putopisnim i esejističkim književnim djelima o Srednjoj Europi. Stvarnost margine i periferije Srednje Europe autoru služi za „pokretanje mašte“, a u njezinoj se tekstualnoj manifestaciji nerijetko pojavljuju religijski motivi i simboli: crkve, groblja, religijske prakse te osobe iz Crkve. Interpretacijom navedenih motiva pokušava se ukazati na Stasiukovo specifično promišljanje prožimanja kategorija prošlosti i sadašnjosti, trenutka i vječnosti, sakralnog i profanog, trajanja i prolaznosti, tradicionalnog i modernog, općeljudskog i nacionalnog.