'Disciplina je sve!' Razmaženost u frazeološkoj slici svijeta Hrvata, Rusa i Nijemaca - Barčot, Branka (2014)
U radu se analiziraju hrvatski, ruski i njemački frazemi koji se odnose na nesamostalnu, razmaženu odraslu osobu koja živi s roditeljima i ovisi o njima. Cilj semantičke analize prikupljenoga korpusa koji čini ukupno 28 frazema, jest odgovoriti na pitanje u kojoj se mjeri podudaraju konceptualizirane specifičnosti nacionalnih kultura, odnosno u kojoj se mjeri one razlikuju. U trima se jezicima zamjećuju univerzalni frazemi koje nalazimo u raznim jezicima, ali isto tako i nacionalno specifični frazemi. U tom jezičnom frazeološkom trokutu upravo se njemački frazemi ističu svojom brojnošću budući da je u Njemačkoj takva pojava u društvu atipična. U hrvatskom i ruskom ima više frazema kojima se označavaju mladi ljudi čiji su lagodan život omogućili utjecajni i imućni roditelji.
Projekt MZOS
HRV