“Prizemljenje” Zemlje zlatnih oblaka u znanstveno-fantastični žanr i na australsko tlo 1990-ih - Polak, Iva (Array, 2014)
Rad se bavi analizom SF romana Land of the Golden Clouds (1998), aboridžinskoga autora Archija Wellera u kontekstu Australije 1990ih. Nakon smještanja romana u okvire SF žanra korištenjem uobičajene SF aparature (Suvin) propširene problemom odnosa SF-a i fantastike (Malmgren, Rabkin, Wolfe, Todorov), rasprava se fokusira na specifičnost aboridžinskoga grafolekta (Rabkin) koje ovaj SF roman čini kulturološki uočljivijim. Naposljetku se rad bavi tematskom analizom romana koji progovara o problemu multikulturalnosti u doba značajnih političkih promjena u Australiji.