Politika, patronat i intelektualna kultura na ugarskom dvoru u prvim godinama vladavine Matije Korvina : Nikola Modruški i Petrova lađica : (Studija, kritičko izdanje i prijevod) - Špoljarić, Luka (Array, 2015)
Prilog donosi novo kritičko izdanje i prijevod Petrove lađice, traktata o problemu fizičkog zla hrvatskog renesansnog biskupa Nikole Modruškog (ca. 1425–1480), sastavljenog u mjesecima nakon osmanske invazije Bosanskog kraljevstva 1463. i posvećenog kaločkom nadbiskupu Stjepanu Várdaiju (ca. 1425–1471). Prilog uključuje i studiju koja na osnovi Petrove lađice i Dijaloga o sreći smrtnika, drugog poznatog djela koje je Nikola sastavio u tom razdoblju, kao i drugih literarnih i rukopisnih izvora analizira njegove veze s dvorom ugarskog kralja Matije Korvina (1458–1490), njegov intelektualni profil, ali i kasniju recepciju njegovih djela na dvoru. Analizom ugarske karijere Nikole Modruškog ova studija tako donosi šire zaključke o društveno-političkoj dinamici i intelektualnoj kulturi dvora u prvim godinama Matijine vladavine.