Orijentalizam - Said, Edward W.; Romić, Biljana (Zagreb : Konzor, 1999)
Knjiga se temelji na razmatranju onoga što se stoljećima smatralo nepremostivim ponorom između Istoka i Zapada. Autorov cilj je bio dovesti u pitanje poimanje da različitost podrazumijeva neprijateljstvo, te ustanoviti novi prisup podijeljenosti naroda i kultura. Istraživanje se ponajviše usredotočuje na analizu stupnja do kojega je zapadna znanost u svojem bavljenju orijentalnim temama podrazumijevala onu vrstu odnosa prema Orijentu koja je obilježena političkom i materijalnom prevlašću Zapada nad Istokom. Knjiga je prvi put objavljena 1978. godine i smatra se ključnim mjestom u razvoju postkolonijalnoga teoretskog diskursa.
1 Djelokrug orijentalizma I Znanje o Orijentu....2Orijentalističke strukture i restrukturiranja 3 orijentalizam danas III Moderni anglo-francuski orijentalizam
Prijevod djela: Orientalism
Str. 453-458: Said između Istoka i Zapada / Biljana Romić
Bibliografske bilješke uz tekst
Kazalo
Keywords: orijentalizam; Orijent; postkolonijalna teorija; kulturni imperijalizam; sociologija kulture; filozofija kulture; kulturna povijest; europska kultura; sociologija kulture; Islam; Europa; Azija