La Dalmatie - Prezzolini, Giuseppe (Imprimerie commerciale, 1917)
O mletačkoj vladavini u Dalmaciji, "slavenskom" seljaku i građaninu tal. narodnosti, o jeziku, kulturi i političkim osjećajima u gradovima, o austrijskoj vladavini, o Dalmaciji i njenu zaleđu i zemljop. nepripadnosti Dalmacije Italiji.