Antropološka istraživanja populacijske strukture stanovništva priobalja srednje Dalmacije studijom izonomije : doktorska disertacija - Malnar, Ana, antropologinja (A. Malnar, 2001)
Svrha ove doktorske disertacije bila je analiza povijesno-demografskih osobitosti stanovništva i procesa važnih za uobličavanje populacijske strukture četiriju naselja u srednjoj Dalmaciji - Mimica, Jesenica, Živogošća i Zaostroga - istraživanje je provedeno analizom raspodjele prezimena sadašnjeg stanovništva primjenom metode izonimije. Demografski razvoj naselja praćen je u vremenskom razdoblju od godine 1857. do popisa stanovništva 1991. godine. Analize metodom izonimije provedene su na uzorku od ukupno 3024 ispitanika, koji su rođeni u razdoblju od 1837. godine do 1976. godine.