Populacijska struktura antropogenetičkog izolata (otok Vis) procijenjena analizom kompleksnih svojstava : doktorska disertacija - Pavičić, Dino (Zagreb : D. Pavičić, 2004)
U radu su prikazani rezultati istraživanja populacijske strukture stanovništva otoka Visa analizom antropogenetičkih kontinuiranih obilježja (morfoloških varijabli glave i vrata, radiogrametrijskih dimenzija metakarpalnih kostiju i kvantitativnih svojstava dermatoglifa digito-palmarnog kompleksa te fizioloških - kardiorespiratornih svojstava), i to na reprezentativnom uzorku od 300 odraslih osoba (u dobi između 18 i 70 godina života)na tri različita geografska područja otoka: sjevernog (grad Vis), zapadnog (grad Komiža) i južnog (Viška sela). Antropogentička kompleksna (kontinuirana) svojstva analizirana u radu odabrana su prema uputama Internacionalnog biološkog programa (IBP) i učinjena standardnim tehnikama i instrumentarijem koji se nalazi u Institutu za antropologiju, Zagreb. Cilj rada bio je proučiti strukturu stanovništva otoka, kako bi se dao prilog tumačenju njegove (mikro)evolucije, budući da je jedan od posljednjih pretpostavljenih antropogenetičkih izolata Jadrana.
Na vrhu nasl. str.: Sveučilište u Zagrebu, Medicinski fakultet
Med. fak., Zagreb, 2004
Bibliografija: listovi 134-148
Summary
Keywords: Antropologija -- Istraživanje -- Vis (otok)