Prezime kao "rizik" za rak - procjena koeficijenata srodstva oboljelih od raka u "zatvorenoj" populaciji : doktorska disertacija - Rudan, Igor, liječnik (I. Rudan, 1998)
Svrha ove disertacije bila je u pokušaju odjeljivanja genetičkog od okolišnog utjecaja u etiologiji raka procjenom koeficijenata srodstva oboljelih od raka na otoku tijekom 25-godišnjeg razdoblja (1971.-1995.) i usporedbom s koeficijentom srodstva ostatka populacije. Koeficijent srodstva u oboljelih i ostatka populacije procijenjen je metodama izonimije. Klasičnim ''case -control''(retrospektivnim) dizajnom uspoređivana je učestalost pojednih ''rizičnih'' prezimena u oboljelih otočana i ostatka populacije tijekom pet generacija unatrag. Na temelju tih ispitivanja izračunavan je i rizik unakrsnog umnoška za učestalija prezimena unutar pojedinh generacija.