Skladnja ilirskoga jezika : za niže gimnazije - Veber Tkalčević, Adolfo (C. k. naklada školskih knjigah, 1859)
Prva sintaksa hrvatskog književnog jezika za ono vrijeme vrlo dobro osmišljena i moderna. Podijeljena je u tri dijela: skladnja slaganja, skladnja djelovanja i skladnja poredanja. U prvom se dijelu opisuje rečenica i njezino ustrojstvo s naglaskom na međusobnom slaganju pojedinih rečeničnih članova, drugi dio obuhvaća uglavnom ono što se običava nazivati sintaksom oblika i vrsta riječi, a treći dio posvećen je redu riječi.