Seoske blagajne - Ivanišević, Frano (Pučka knjiga Matice dalmatinske ;, 1898)
Svrha seoskih blagajni da budu od pomoći dalmatinskom seljaku koji je bez njih osuđen na nemilost kamatara. Govori se i o propasti mnogih seoskih gospodarstava od kojih su profitirali nemilosrdni trgovci.