Povjest književnosti hrvatske i srpske : s 21 ispravom i sa 70 portreta - Šurmin, Đuro (L. Hartman, 1898)
Za sadržaj knjige Povijest književnosti hrvatske i srpske autor je koristio više izvora kao što su: V. Jagić: Historija književnosti ; I. Broz: Crtice iz hrvatske književnosti I, II ; S. Novaković: Historija srpske književnosti, P. Š. Šafarik: Gescichte der sudslavischen Literatur ; Š. Ljubić: Ogledalo povjesnice jugoslavenske ; I. Milčetić: Hrvati od Gaja itd. Pregled sadržaja po poglavljima: Uvod u književnost (Narodni jezik, Narodna književnost), Pismena književnost (Život i rad sv. Ćirila i Metoda), Hrvatska književnost (Rad oko glagoljske književnosti, Prvo razdoblje od IX. do kraja XII. stoljeća, Drugo razdoblje od XIII. do kraja XV stoljeća: Književnost Splita, otoka Hvara, Zadra, Dubrovnika, Slavonije, Treće razdoblje od kraja XV do kraja XVIII. stoljeća: Ilirizam, Književnost poslije 1868. god. Srpska književnost: Prvo razdoblje dijeli se u tri razdoblja: Prvo razdoblje od XII. do XV. Stoljeća, Drugo razdoblje XV. I XVI st., Treće razdoblje XVII. i XVIII. st. Drugo razdoblje : Književnost 19. st.