Di Tomaso Diplovatazio e delle sue notizie sull' Istria - Diplovatazio, Tommaso ([s. n.], 1905)
Opširan uvod o životu i djelu T. Diplovatazija. Rođen je na Krfu 1468. god. Roditelji su mu Giorgio Diplovatazio i Maria Lascari, oboje iz carskih obitelji. Od djetinjstva živi u Italiji. Studira pravo, doktorira u Ferrari. Djeluje u Pesaru, a potom u Veneciji. Napisao je djelo De praestantia doctorum. Zatim piše dva djela na temelju dokumenata s raznih strana. Prvo se tiče Venecije, pitanja njezine "slobode", njezina podrijetla i temelja, a drugo njoj potčinjenih krajeva i njezina prava na njih. Iz ovog drugog djela A. Hortis je sabrao i objavio ono što se odnosi na Istru i kvarnerske otoke i upravo to je sadržaj knjige.