La distruzione di Fiume nel 1509. : un episodio all'epoca della Lega di Cambray - Vassilich, Giuseppe ([s. n.], 1906)
Mletački napad na Rijeku i uništenje grada 1509. god., u vrijeme Kambrejske lige, kako ga prikazuje sam mletački admiral Angelo Trevisan, koji je vodio napad: "Cijeli su taj dan pljačkali grad ne štedeći nikoga. Mnoge su raskomadali. ... Zatim su palili kuće. I nikada se više neće reći: Ovdje je Rijeka, nego: Ovdje je bila Rijeka." Sam pisac Vassilich smatra da Rijeku nisu tako temeljito razorili jer je raspored najvažnijih građevina ostao isti kao i prije.