Prilog za povijest opatije topuske - Laszowski, Emilij ([s. n.], 1907)
Prilog sadrži uvod E. Laszowskoga i parnične spise iz god. 1521-1524. o sporu koji se vodio između topuskoga opata Andrije de Eliis s jedne strane i Ladislava Ratkaja Velikotaborskoga s druge strane; parnica se vodila radi nasilja i šteta koje su braća Benko i Ladislav Ratkaja pravili u opatiji i njezinoj okolici te zbog neispunjavanja oporučnih odredaba kojima je B. Ratkaj htio namijeniti neku imovinu topuskoj opatiji; spisi su objavljeni na lat. jeziku prema izvorniku koji se čuva u Drž. arhivu u Zagrebu.