Storia delle cose successe in Dalmazia dalla dissoluzione del veneto governo aristocratico fino all'ingresso delle armi di S. M. Francesco II. Imperatore e Re - Michieli Vitturi, Radoš Antonio (s. n., 1883)
O povijesnim događajima u Dalmaciji. Propašću Mletačke Republike 1797. godine dijele se mletački posjedi. Mirom u Campoformiju istočna obala Jadrana dolazi pod upravu Habsburške Monarhije. Nakratko, od 1806. do 1813. istočni Jadran se našao pod francuskom upravom, a nakon toga slijedila je tzv. Druga austrijska uprava, koja je trajala sve do 1918. godine. Razdoblje prve polovice 19. stoljeća u Dalmaciji obilježilo je vladanje Franje I. (1792.-1835.).