Ante Kuzmanića Poslanica Dalmatincima - Kuzmanić, Ante, publicist (o trošku izdavatelja, 1861)
Autor ne želi da njegov govor bude preveden na talijanski jezik. Ističe kako hrvatski jezik (nasuprot talijanskoga jezika kojega su, na žalost, Hrvati koristili i u tijelima uprave) njeguju svećenici i redovnici kao čuvari hrvatske narodnosti. Hrvatski književnici po umjetničkoj vrijednosti svojih djela mogu se mjeriti s talijanskim književnicima. Pita se zašto pisac Nikole Tomaseo Poslanicu Dalmatincima nije napisao na hrvatskom jeziku već na talijanskom. Bori se za hrvatski jezik „Mi nismo talianski Dalmatinci, nego smo Hervati zgoljani!“.