Della civiltà italiana e slava in Dalmazia - Duplančić, Vicko ([s. n.], 1861)
Piščevo stanovište o talijanskom karakteru Dalmacije i potrebi da se poveže s drugim talijanskim pokrajinama. Na njegov rad odgovorili su I. Danilo i Š. Ljubić.