Trieste e l'Istria e loro ragioni nella questione italiana - Valussi, Pacifico (La libreria Brigola, 1861)
Istra i Trst imaju vrlo jake razloge da pripadnu Italiji. Oni se zasnivaju na prirodnom zemljopisu, na etnologiji, na jeziku, na civilizaciji, na povijesti, na pozitivnom pravu te na volji i interesu stanovništva.