Considerazioni sull'annessione del regno di Dalmazia a quelli di Croazia e Slavonia - Monti, Lovro (Libreria Morpurgo, 1861)
U Dalmaciji može postojati talijanska kultura (u višoj klasi), ali ne i talijanska nacionalnost. Interes je Dalmacije da se ujedini s Hrvatskom i Slavonijom radi ojačanja vlastitog nacionlnog položaja. To ne negira talijansku kulturu, te Dalmacija može povoljno utjecati na susjedne pokrajine. Što se tiče slobode, pisac ističe tradiciju hrvatsko-slavonskih sloboština, čime će se okoristiti i Dalmacija. Sjedinjenje s Hrvatskom i Slavonijom pomoći će razvoju dalmatinske trgovine kopnom i morem. Dalmacija ne bi bila podvrgnuta Hrvatskoj i Slavoniji, nego bi se radilo o trima kraljevstvima, spojenima u jedno. O ujedinjenju Dalmacije s Hrvatskom može odlučiti samo Dalmatinski sabor.