Rieka prama Hrvatskoj - Rački, Franjo ([s. n.], 1867)
Državnopravna povijest Rijeke. Djelo je napisano prigodom političke borbe između Hrvatske i Ugarske kome će taj grad pripasti. Zaključak: "da je Rieka ne samo po povjesti i po pravu, nego i po svojem položaju, po narodnosti i po materijalnom probitku sastavni dio Hrvatske".