Oštećenja normalnih i transformiranih glija stanica uzrokovana ionizirajućim zračenjem : doktorska disertacija - Vrdoljak, Eduard (E. Vrdoljak, 1995)
Sažetak: Uključenje normalnog tkiva mozga ili leđne moždine u terapijsko polje ionizirajućeg zračenja može rezultirati pojavom rane i/ili kasne demijelinizacije i nekroze. Pretpostavlja se da su glijalne stanice i/ili njihove matične stanice glavne mete djelovanja ionizirajućeg zračenja u SŽS-u, posljedicom kojega nastaju demijelinizacija i nekroza mozgovine. Da bi rasvjetlili zbivanja koja nastaju nakon izlaganja tkiva SŽS-a djelovanju ionizirajućeg zračenja, na staničnoj i unutarstaničnoj razini istraživan je radiobiološki odgovor glijalnih stanica u primarnim kulturama stanica in vitro. Primarne kulture zrelih, terminalno diferenciranih oligodendrocita, nezrelih oligodendrocita, matičnih stanica O-2A i astrocita tipa 1 dobijene su iz kore velikog mozga i leđne moždine perinatalne štakorske mladunčadi.