Vrijednost poznavanja značajki staničnog ciklusa tumorskih stanica u ocjenjivanju zloćudnosti mezenhimalnih tumora maternice : doktorska disertacija - Nola, Marin (M. Nola, 1995)
Sažetak: Analiza staničnog ciklusa (proliferativna aktivnost, DNA ploidnost i DNA-indeks) uz pomoć protočnog citometra je izvedena na parafinskim blokovima u 80 bolesnica s malignim mezenhimalnim tumorom maternice. Analizirano je 26 ESS, od kojih je 9 svrstano u SSNSM, a 17 u SSVSM; 31 MTGM, od kojih je 8 svrstano u TGMNMP, a 23 u leiomiosarkome; te 23 MMMT, od kojih je 16 svrstano u homologne, a 7 u heterologne. Istodobni utjecaj svih pokazatelja (DNA ploidnost,proliferativna aktivnost,DNA-indeks,histološki tip,celularnost, stanična atipija, broj mitoza na 10 vidnih polja velikog povećanja i dubina prodora tumora u miometrij) na prognozu preživljenja analiziran je metodom multivarijantne regresije na nepotpunim podacima, tj. Coxovim regresijskim testom.