Osjetljivost bakterija izoliranih iz različitih medija bolesnika tijekom trajne umjetne ventilacije : doktorska disertacija - Baršić, Bruno, liječnik (B. Baršić, 1995)
Sažetak: Bolničke infekcije veliki su problem suvremene medicine. Posebno su značajne u jedinicama intenzivne medicine gdje znatno doprinose morbiditetu i mortalitetu bolesnika. Razlozi njihovog češćeg nastanka u bolesnika liječenih u JIS je česta primjena invazivnih dijagnostičko-terapijskih zahvata, te primjena lijekova koji smanjuju obrambene sposobnosti organizma za nastanak infekcije. One su najčešće uzrokovane multiplo-rezistentnim mikroorganizmima što je veliki terapijski problem. Kako pravovremena, ciljana terapija povećava vjerojatnost ozdravljenja, potrebno je provođenje bakteriološkog nadzora nad bolesnicima da bi se spoznalo učestalost rezistencije mikroorganizama. U prospektivnom četverogodišnjem ispitivanju obrađena je homogena grupa od 393 bolesnika oboljelih od infektivnih bolesti koje su zahtijevale liječenje u JIS.