Dinamika distribucije 3H-inulina u cerebrospinalnom likvoru : doktorska disertacija - Vladić, Anton (A. Vladić, 1995)
Sažetak: Distribucija tvari u likvorskom sustavu do sada nije mogla biti istražena jer se likvor najčešće uzimao iz jednog ili dva likvorska odjeljka. Mi smo razvili na psima novi eksperimentalni model uzimanja uzoraka likvora iz lateralne i treće moždane komore, cisterne magne, cisterne basalis, te iz kortikalnog i lumbalnog subarahnoidalnog prostora što nam je omogućilo izučavanje distribucije 3H-inulina (tvar koja sporo nestaje iz likvora u krv) u likvorskom sustavu nakon njegove primjene u cisternu magnu ili lateralnu komoru ili pak u kortikalni subarahnoidalni prostor. Opazili smo da se 3H-inulin značajno bolje distribuira među likvorskim odjeljcima kod neanesteziranih nego kod anesteziranih životinja, što ukazuje da tjelesna aktivnost pospješuje miješanje likvora i distribuciju tvari u likvorskom sustavu.