Mehanizam hiperkalcemičkoga djelovanja karcinosarkoma Walker 256 u štakora : doktorska disertacija - Žic, Rado, ml (R. Žic, 1995)
Sažetak: Potkožni karcinosarkom Walker 256 uporabili smo kao životinjski model za istraživanje sindroma maligne humoralne hiperkalcemije u ljudi. Istražili smo ultrastrukturu stanica W 256 CS. Morfometrijski smo okarakterizirali hiperkalcemički karcinosarkom Walker 256 u međuodnosu s koštanom pregradnjom i biokemijskim parametrima u štakora. Nakon potkožnog ubrizgavanja stanica W 256 CS u štakora one postupno diferenciraju u sekretorno aktivne stanice što se očituje unutar staničnim povečanjem broja i veličine mjehurića i zrnaca te sve izraženijim porastom 1[alfa],25(OH)2D3 i kalcija u serumu životinja. Uporabom specifičnog protutijela protiv peptida sličnog paratiroidnom hormonu (PTHrP), dokazali smo kako ga tumorske stanice sadrže nakon petog dana po ubrizgavanju.