Etiologija boli i poremećene funkcije u čeljusnom zglobu i u okolnim mišićima : disertacija - Grgurević, Jakša (J. Grgurević, 1995)
Sažetak: Mnogobrojna istraživanja provedena diljem svijeta potvrđuju da je etiologija bolne disfunkcije čeljusnoga zgloba multifaktorijalna i da je pod jakim utjecajem duševnih čimbenika. Budući da je pacijenata koji nam se javljaju na pregled zbog bolova u području čeljusnoga zgloba i žvačnih mišića sve više, odlučili smo proučavati skupinu pacijenata kako bismo utvrdili čimbenike nastanka i podržavanja bolnih disfunkcijskih smetnji čeljusnoga zgloba u našoj populaciji. Istraživanje je provedeno na skupini nasumce odabranih bolesnika s bolovima i smetnjama u području čeljusnoga zgloba i žvačnih mišića koji su se javili na pregled u Ambulantu za oralnu kirurgiju Klinike za kirurgiju čeljusti lica i usta u Zagrebu. Skupina je brojila 379 bolesnika i činilo ju je 92 muškarca (24.27%) i 287 žena (75.73%) mlađe dobi.