Kristalne strukture novih polioksometalata molibdena i vanadija : doktorska disertacija - Strukan, Neven (N. Strukan, 1995)
Sažetak: U radu su opisani rezultati strukturnih istraživanja sedam novih polioksometalata molibdena i vanadija. Sve su strukture određene metodom difrakcije rentgenskih zraka na monokristalu: Ba3[V10O28] . 19 H2O (I), [N(CH3)4]4[H2MoV9O28]Cl . 6H2O (II), (C4H10ON)6[Mo4V5O27]Cl . H2O (III), K8[Mo8V5O40] . 10H2O (IV), K8[Mo8V5O40] . 9H2O (V), (C4H10ON)6[Mo10V3O40] . 3H2O (VI) i K6[Mo8O26F2] . 6H2O (VII). U strukturi (I) nađen je dekavanadatni anion, dobro poznate građe i strukture. Anioni nađeni u strukturama (II) i (III) prvi su primjer dominantnih ionskih vrsta u vodenoj otopini. Molibdononavanadatni anion nađen u spoju (II) građen je poput dekavanadatnog aniona, ali s jednim atomom vanadija zamijenjenim molibdenom.