Značenje alkalne fosfataze visoke molekulske mase u poboljšanju diferencijalne kliničko-laboratorijske dijagnostike intrahepatalne i ekstrahepatalne kolestaze : doktorska disertacija - Šurina, Branka (B. Šurina, 1995)
Sažetak: Cilj ovog rada je modifikacija metode za kvantitativno određivanje ALP-visoke Mr i njeno uključivanje u dijapazon naših rutinskih "jetrenih pretraga" a u svrhu poboljšanja sposobnosti laboratorijskih analiza za odvajanje (diskriminaciju) ekstrahepatalne opstrukcije od intrahepatalne kolestaze, kao i ekstrahepatalne maligne od benigne opstrukcije. U tu svrhu su rezultati 20 laboratorijskih analiza (ALP, ALP-visoke Mr, GGT, LAP, NTP, bilirubin, LP-X, žučne kiseline, kolesterol, ukupni proteini, albumini, [alfa]1, [alfa]2, [beta], [gama] globulini, imunoglobulini IgG, IgA, IgM, AST, ALT) dobivenih od 150 klinički egzaktno dijagnosticiranih bolesnika s kolestazom, obrađeni su multivarijantnom diskriminantnom analizom i grafičkim prikazom varijabli analize vjerojatnosti.