Ispitivanje slučajnih i sistematskih pogrešaka u geometrijskom nivelmanu : doktorska disertacija - Rožić, Nevio (N. Rožić, 1995)
Sažetak: U ovoj je radnji temeljni objekt analize i ocjene točnosti mjerenja Drugi nivelman visoke točnosti (II NVT) na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Vojvodine. Korišteni su brojni modeli ocjene točnosti mjerenja i njihove modifikacije, obzirom na utjecaje različitih pogrešaka. Posebna pozornost je posvećena analizi utjecaja sistematskih pogrešaka na točnost mjerenja, načina njihovog djelovanja i prirasta, kao i uzroka koji su ih u najvećoj mjeri izazvali. Određivanje točnosti i analize II NVT, te sadržajno vrednovanje prvenstveno utjecaja sistematskih pogrešaka, nije isključivo teorijskog karaktera, već je neposredno vezano uz činjenicu da je II NVT usvojen na temeljnu visinsku osnovu Republike Hrvatske nakon osamostaljenja i stjecanja suverenosti 1992. godine.