Gradišće : regionalno-geografska analiza naseljenosti : disertacija - Jelić, Tomislav, geograf (T. Jelić, 1995)
Sažetak: Osnovna zadaća ovog rada bila je utvrđivanje broja hrvatskih naselja u saveznoj zemlji Burgenland (Gradišće), prema posljednjemu austrijskom popisu od 15. svibnja 1991. godine. Da bi naselje bilo razmatrano kao hrvatsko, poslužio je podatak da se najmanje 5% njegovih stanovnika izjasnilo da se osim njemačkim jezikom sporazumijevaju i hrvatskim. U ovom dijelu opisana je metodologija rada te razlozi istraživanja toga prostora, od kojih svakako valja istaknuti da se tim prostorom gotovo nitko od hrvatskih geografa nije bavio. Baš zato je u prvom dijelu dana osnovna slika Austrije i Gradišća. Temeljni dio ovoga rada je regionalnogeografska analiza naseljenosti Gradišća, s posebnim osvrtom na Gradišćanske Hrvate. Analizirani su podaci popisa za Gradišće u cjelini, za svaki kotar i slobodni grad te posebice za svako hrvatsko naselje.