Utjecaj opstrukcije mokraćovoda na koncentraciju gentamicina u tkivu bubrega i mokraći u pokusnih životinja : doktorska disertacija - Krhen, Ivan (I. Krhen, 1995)
Sažetak: U šezdeset i jednog zamorčeta soja Hartley operacijskim postupkom izazvana je jednostrana opstrukcija podvezivanjem mokraćovoda. Prema vremenskom trajanju opstrukcije zamorčad je podijeljena u tri skupine. U prve skupine životinja jednostrana opstrukcija trajala je 24 sata, u druge 7 dana, a u treće skupine životinja opstrukcija je trajala tri tjedna uz urednu prohodnost drugog mokraćovoda. Nakon 24-satne, jednotjedne i trotjedne jednostrane opstrukcije životinje su primile po 5 mg garamicin sulfata po kilogramu tjelesne težine (Garamicin, "Krka") tri puta u razmaku od 12 sati. Dva sata nakon zadnje intraperitonijske doze gentamicina sve tri skupine zamorčadi ponovo su podvrgnute operacijskom zahvatu. Posebnom štrcaljkom uzima se mokraća opstruiranog bubrega, a posebnom mokraća iz mokraćnog mjehura.