Regulacijski mehanizmi gonadotropnog sustava sisavaca pod djelovanjem organokloriranih i S-triazinskih spojeva : doktorska disertacija - Šimić, Branimir, biokemičar (B. Šimić, 1995)
Sažetak: Mehanizam djelovanja androgenih hormona vezan je uz metaboličke procese u neuroendokrinim i ciljnim tkivima, te uz nastajanje specifičnih androgen-receptor kompleksa, kao preduvjetom za daljnji slijed fizioloških procesa i ispoljavanje krajnjih učinaka u organizmu. Testosteron se u androgen-ovisnim tkivima reducira djelovanjem 5[alfa]-reduktaze u 5[alfa]-dihidrotestosteron (DHT), koji posjeduje najizraženiju androgenu aktivnost. Djelovanjem 3[alfa]-hidroksisteroid dehidrogenaze (3[alfa]-HSD) se DHT reducira u 5[alfa]-androstan-3[alfa],17[beta]-diol (3[alfa]-diol). Istovremeno uslijed djelovanja 17[beta]-hidroksisteroid dehidrogenaze (17[beta]-HSD) iz testosterona nastaje androst-4-en-3,17-dion (androstendion), te 5[alfa]-redukcijom 5[alfa]-androstan-3,17-dion (5[alfa]-dion).