Prevencija UV-B karcinogeneze peptidoglikan monomerom (PGM) : doktorska disertacija - Bura, Miljenko (M. Bura, 1995)
Sažetak: Epidemiološki podaci na ljudima i pokusni nalazi na životinjama pokazuju da UVB zračenje izaziva tumore u koži. Ti se nalazi mogu povezati s imunosupresijom, lokalnom i sistemskom, koja se zapaža poslije UVB zračenja. U ovom su radu opisani pokusi koji su imali za cilj odgovoriti na pitanje može li se stimulacijom imunološkog odgovora pomoću peptidoglikan monomera (PGM) utjecati na pojavu tumora u koži miševa zračenih UVB-om. Radi razjašnjenja dobivenih podataka, ispitali smo, osim praćenja učestalosti malignih te premalignih promjena u koži i sistemske imunosupresije, razinu TNF alfa u serumu, intenzitet imunohistokemijske reakcije c-H-ras i erb B-2 onkoproteina te čimbenika rasta TGF-alfa u koži.