Filozofske implikacije pojma nesvjesnog : polazište: Freudovo poimanje nesvjesnog : doktorska disertacija - Filipović, Ljiljana, filozofkinja (Lj. Filipović, 1995)
Sažetak: Višeslojnost problema Freudova ustrojstva nesvjesnog ne samo na psihoanalitičkoj nego i na filozofskoj razini, pokazuje da je danas u vremenskom odmaku u kojem je moguće s distancije promatrati različite filozofske škole, potrebno sagledati i eventualno razotkrivati pojam nesvjesnog u mreži njihovih pristupa. Preuzetno bi bilo govoriti da su se filozofski sustavi izravno ili posebno bavili poimanjem nesvjesnog. Pojam se nametnuo sadržavajući važne filozofske implikacije, kristalizirajući ih tek iz filozofskog pristupa psihoanalizi. Zadatak svakako nije definitivan odgovor na pitanje - što je nesvjesno? - nego kako je to nesvjesno moguće razmotriti, kao i kakav nam odgovor pružaju različita promišljanja.