Nazočnost fosfolipaze C u jezgri jetrenih stanica i promjene njene aktivnosti tijekom kompenzacijskog rasta jetre : doktorska disertacija - Žižak, Mirza (M. Žižak, 1995)
Sažetak: Aktivnost fosfolipaze C ispitivana je u pripravcima jezgara štakora izoliranih iz jetrenih stanica kontrolnih i djelomično hepatektomiziranih životinja. Aktivnost je ispitivana pomoću radioizotopom ([gama]32P) označenog PtdIns(4,5)P2, dok je nazočnost određivana pomoću specifičnih protu-PLC protutijela. O kalciju ovisna aktivnost fosfolipaze C povećava se tijekom aktivacije stanice potaknutom kompenzacijskim rastom. Povećanje aktivnosti nije posljedica aktivacije PLC-[beta]1 izooblika. Ono je uzrokovano nekom za sada nepoznatom bjelančevinom sa fosfodiesteraznom aktivnošću, za koju se nije pokazalo specifičnim niti jedno dosad poznato protu-PLC protutijelo, a koje se može odvojiti od PLC-[beta]1 izooblika pomoću FPLC.