Utjecaj prehrane i nekih životnih navika u nastanku intestinalnih metaplazija - prekanceroze želučanog karcinoma : doktorska disertacija - Kaić-Rak, Antoinette (A. Kaić-Rak, 1996)
Sažetak: U provedenoj case-control studiji ispitanici su bili osobe u čijoj je želučanoj sluznici patohistološki utvrđena prisutnost intestinalnih metaplazija, a kontrolne parove činili su ispitanici iz dviju skupina. Jednu skupinu kontrolnih parova činili su endoskopirani ispitanici, dok su drugu tkz. "zdravu" kontrolnu skupinu sačinjavale osobe koje nisu imale smetnje od strane gastrointestinalnog trakta i koje nisu bile gastroskopirane. Na osnovu anketom prikupljenih podataka o životnim i prehrambenim navikama sada i u dobi od 25 godina, te kompjuterske obrade strukture prehrane izvršena je komparacija triju ispitivanih skupina. Istražena je povezanost nekih životnih navika i strukture prehrane s nastankom i razvojem intestinalnih metaplazija.