Utjecaj kordektomije na podčeljusnu i podjezičnu žlijezdu : doktorska disertacija - Branica, Srećko (S. Branica, 1995)
Sažetak: U radu je obrađeno 10 pasa. Svim psima je u lijevom uhu presječena korda timpani. Psi su žrtvovani nakon 3, 7, 14, 21 i 28 dana. Kod svakog psa su obrađivane obje podčeljusne i obje podjezične žlijezde, tako da je ukupno obrađeno 40 slinovnica koje inervira korda timpani, od čega je 20 žlijezda koje su nakon kordektomije izgubile parasimpatičku inervaciju služilo kao pokusna skupina, a 20 žlijezda na neoperiranoj strani služile su kao kontrolna skupina. U histološkim preparatima dokazano je smanjenje volumenske gustoće seroznih stanica sa 7,69% na 2,21% uz istodobno povećanje volumenske gustoće mukoznih stanica sa 60,86% na 65,03%. Histokemijski je istraživana aktivnost laktat dehidrogenaze, sukcinat dehidrogenaze, nikotinamid adenin dinukleotid dijaforaze, adenozin trifosfataze,alkalne fosfataze,kisele fosfataze i nespecifične esteraze.