Povezanost pasmine i intenziteta rasta s kemijskim sastavom jarećeg mesa : doktorska disertacija - Mioč, Boro, agronom (B. Mioč, 1997)
Sažetak: Cilj istraživanja kojim su bila obuhvaćena alpina i sanska jarad (13 alpina i 14 sanske) bio je utvrditi: povezanost i porodne mase s rastom jaradi, klaoničkim pokazateljima, kemijskim sastavom i sadržajem mineralnih tvari u različitim poprečno prugastim mišićima, kao i korelacije između navedenih svojstava. Sva jarad je tijekom biološkog dijela istraživanja imala isti hranidbeni tretman. Jarad je od poroda do klanja (80 dana) pojedinačno vagana svakih 10 dana. Nakon klanja uzeti su od svakoga jareta (trupa) mišići lopatice: m.deltoideus, m.subscapularis i m. triceps brachi; buta: m. biceps femoris. m. semitendinues i m. gastrocnemius, leđa: m. longissimus dorsi, m. speinalis et semispinalis, m. trapezius i m. romboideus. Nakon toga svi uzorci su homogenizirani, označeni i zamrznuti do analiziranja.