Povezanost pasmine i intenziteta rasta s kemijskim sastavom jarećeg mesa : doktorska disertacija - Mioč, Boro, agronom; Pavić, Vesna; Božac, Romano, agronom; Stipić, Nikola; Mikulec, Krešimir (Zagreb : B. Mioč, 1997)
Sažetak: Cilj istraživanja kojim su bila obuhvaćena alpina i sanska jarad (13 alpina i 14 sanske) bio je utvrditi: povezanost i porodne mase s rastom jaradi, klaoničkim pokazateljima, kemijskim sastavom i sadržajem mineralnih tvari u različitim poprečno prugastim mišićima, kao i korelacije između navedenih svojstava. Sva jarad je tijekom biološkog dijela istraživanja imala isti hranidbeni tretman. Jarad je od poroda do klanja (80 dana) pojedinačno vagana svakih 10 dana. Nakon klanja uzeti su od svakoga jareta (trupa) mišići lopatice: m.deltoideus, m.subscapularis i m. triceps brachi; buta: m. biceps femoris. m. semitendinues i m. gastrocnemius, leđa: m. longissimus dorsi, m. speinalis et semispinalis, m. trapezius i m. romboideus. Nakon toga svi uzorci su homogenizirani, označeni i zamrznuti do analiziranja.
Osnovni kemijski sasatav uzoraka mišića utvrđen je Wenda analizom, a mineralne tvari atomskom apsorpcijom na Acsu PU-920. Dobiveni rezultati su statistički obrađeni uz primjenu statističkog paketa SAS STAT 1990. Rezultati istraživanja pokazuju da nije utvrđen signifikantan utjecaj pasmine na porodnu masu jaradi, koja je za alpina pasminu iznosila 3.55 kg, a sansku 3.26 kg (P]0.05). Međutim, alpina jarad je ostvarila statistički značajno veće prosječne dnevne pririaste od sanske (P[0.001), kao i bolju iskoristivost trupa (P[0.05). Prosječan randman aloina jaradi iznosio je 48.07%, a sanske 45.33%. Između pasmina nije utvrđena razlika u osanovnom kemijskom sastavu mišića, s time da je kemijski sastav bio različit ovisno o anatomskom položaju mišića.
Tako je najmanji sadržaj masti utvrđen u mišićima leđa jaradi sanske i alpina pasmine 1.01%:1.16% zatim u mišićima buta 1.41%:1.45%, dok su mišići plećke bili najmasniji 1.55%:1.64%. Pasmina jaradi nije imala signifikantan utjecaj na sadržaj istraživanih makro i mikro elemanata u mišićima buta, dok su u mišićima leđa utvrđene signifikantne razlike između pasmina u sadržaju Fe iZn (P[0.05). Mišići plećke sanske jaradi sadržavali su signifikantno više Zn i Cu od mišića plećke jaradi alpina pasmine (P[0.001; P[0.01). U obje pasmine jaradi dobiveni su pozitivni koeficijenti korelacije između porodne i tjelesne mase 30. i 60. dan. U svim istraživanim mišićima utvrđena je pozitivna korelacija između količine suhe tveri i masti. Dobivene su pozitivne statistički značajne korelacije u sadržaju makro elemenata između različitih mišića.
Koeficijenti korelacije sadržaja mikro elemenata u istraženim mišićima buta, leđa i plećke dosta su tazličiti i nemaju određene pravilnosti.
Mentor: Vesna Pavić; Komisija za ocjenu: Romano Božac, Vesna Pavić, Nikola Stipić, Krešimir Mikulec; Komisija za obranu: Romano Božac, Vesna Pavić, Krešimir Mikulec; datum obrane: 16.12. 1997.
Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, Zagreb, 1997
Bibliografija: str. 100-127
Sažetak
Keywords: Jaretina -- Sastav