Studij promjene kemijskih i strukturnih parametara metalurškog koksa na visokim temperaturama : doktorska disertacija - Rađenović, Ankica (A. Rađenović, 1996)
Sažetak: Provedena istraživanja obuhvatila su ispitivanje promjene strukturnih i kemijskih karakteristika metalurškog koksa sa i bez upotrebe aditiva, za vrijeme temperaturne obradbe do 2400[stupnjeva]C. Uzorci su zagrijavani brzinama od 10[stupnjeva] C/min i 30[stupnjeva] C/min u vremenu od 2 i 4 sata. Prethodno su ispitane kemijske i petrografske karakteristike ugljena za koksiranje i svojstva aditiva iz kojih su zatim procesom koksiranja dibiveni ispitani koksovi. Određen je kvalitativni sastav koksova i kvantitativni sadržaj Ca, Si,Fe, Ni i S kao i vrste prisutnih kemijskih spojeva ovisno o temperaturi. U pepelima ispitanih koksova, metalni i nemetalni konstituenti se nalaze u obliku oksida, silikata, sulfida, sulfata i karbida.