Ekonomski i organizacijski kriteriji za oblikovanje šumskih radova : doktorska disertacija - Martinić, Ivan, inženjer šumarstva (I. Martinić, 1995)
Sažetak: U Uvodu se sustavno i cjelovito razmatraju osnove gospodarenja šumama. Uz uvažavanje mnogonamjenske uloge šuma te posebnosti i ograničenja u gospodarenju šumama, prikazane su definicije šume s ekološkog, gospodarskog, zakonodavnog i drugih gledišta. Obrazložena je djelatnost šumarstva kao posebna gospodarska grana. Navode se osnovne karakteristike privređivanja u šumarstvu s posebnostima šumarske proizvodnje. Poznavanje tih osobitosti važno je za spriječavanje posljedica koje bi lako nastale zbog nepoznavanja biti šuma, šumarske proizvodnje i šumarstva. To poznavanje važno je za usklađivanje ukupnih koristi od šumarstva i zahtjeva društva za tim koristima. Odvojeno se izlažu zakonske osnove u gospodarenju šumama u Republici Hrvatskoj, aktualna propisnost u uređivanju šuma te financijska sredstva za gospodarenje šumama.