Problem identifikacije parametara u nekim specijalnim matematičkim modelima : doktorska disertacija - Jukić, Dragan (D. Jukić, 1996)
Sažetak: U radu se razmatra problem identifikacije parametara u nekim specijalnim matematičkim modelima, koji se često koriste u primjenjenim istraživanjima. Na početku rada definira se problem najmanjih običnih kvadrata i problem najmanjih potpunih kvadrata i ilustrira na primjerima eksponencijalne i generalizirane logističke model-funkcije. Kod metode najmanjih običnih kvadrata pretpostavlja se da su pogreške prisutne samo u izmjerenim vrijednostima zavisne varijable, dok se kod metode najmanjih potpunih kvadrata pretpostavlja da su pogreške moguće u mjerenju svih varijabli. Za navedene funkcije-modele dokazani su teoremi o egzistenciji optimalnih parametara, kako u smislu najmanjih običnih tako i u smislu najmanjih potpunih kvadrata za eksponencijalnu i za generaliziranu logističku funkciju-model.