Generalizirani Diofant-Davenportov problem : doktorska disertacija - Dujella, Andrej (A. Dujella, 1996)
Sažetak: Za dani cijeli broj n definira se pojam Diofantove m-torke sa svojstvom D(n) kao m-članog skupa prirodnih brojeva koji ima svojstvo da mu je produkt bilo koja dva različita člana uvećan za n jednak kvadratu nekog cijelog broja. U prvom dijelu disertacije opisana je konstrukcija kojom se svaki Diofantov par [a,b] sa svojstvom D(l2), takav da ab nije potpun kvadrat, može na beskonačno mnogo načina nadopuniti do Diofantove četvorke [a,b,c,d ] sa svojstvom D(l2). Primjenom ove konstrukcije dobivene su pored ostalog i neke Diofantove četvorke za kvadrate Fibonaccijevih brojeva. U drugom dijelu razmatra se problem egzistencije Diofantovih četvorki sa svojstvom D(n) za proizvoljni cijeli broj n. Ako je cijeli broj n oblika n = 4k+2, k Z, onda ne postoji Diofantova četvorka sa svojstvom D(n).