Utjecaj odabranih parametara na rast plijesni Aspergillus ochracelus NRRL 3174 u mješovitoj kulturi i biosintezu okratoksina A : doktorska disertacija - Delaš, Frane; Duraković, Senadin; Beritić, Tihomil; Marić, Vladimir, tehnolog; Radić, Božica (Zagreb : F. Delaš, 1995)
Sažetak: U ovom radu istraživani su uvjeti biosinteze okratoksina A (OTA) in vitro tijekom rasta okratoksikogene plijesni Aspergillus ochraceus NRRL 3174 u čistoj kulturi, te u mješovitoj kulturi s plijesnima što rastu kao dominantna mikroflora na kukuruzu u skladištu, a ne sintetiziraju okratoksin. Biosinteza OTA praćena je u stacionarnoj kulturi, u uvjetima što se mogu pojaviti tijekom uskladištenja žitarica, uz odabrane parametre uzgoja, kao što su: . temperatura inkubacije 15 C, 20 C, 25 C i 30 C; .. početna količina vode u supstratu 28%, 38%; ...početni broj spora 1,0 x 10 x g-1 supstrata; .... vrijeme uzgoja 7,14,21,28 i 35 dana. Količina sintetizirane biomase praćena je neizravno, mjerenjem sadržaja hitina na čvrstom supstratu.
Okratoksin A određivan je kvalitativno tahnikom kolonske i tankoslojne (TLC) kromatografije, te kvantitativno fluorodenzitometrijski. Utvrđeno je da se najveća količina OTA sintetizira pri 20 C, što predstavlja prosječnu temperaturu u ljetnim mjesecima naših žitorodnih krajeva, te uz 38 % vode u supstratu. Viša temperatura uzgoja pogoduje rastu plijesni, ali utječe na smanjenje proizvodnje OTA. Uzgoj plijesni A.ochraceus NRRL 3174 u mješovitoj kulturi sa neokratoksikogenim plijesnima Trichothecium roseum ZMPBF 1226 i Fusarium sp ZMPBF 1215, tipičnim kontaminantima uskladištenog kukuruza, dovodi do smanjenja brzine rasta biomase plijesni A. ochraceus, kao i do značajne inhibicije proizvodnje okratoksina A.
Rezultati dobiveni istraživanjem parametara optimalnih za biosintezu OTA u okratoksikogene plijesni A. ochraceus NRRL 3174 tijekom njena rasta u čistoj i mješovitoj kulturi, omogućiti će efikasnije suzbijanje rasta spomenute plijesni i sintezu OTA, a time zaštitu i bolju kvalitetu uskladištenih žitarica. Ključne riječi: biosinteza, hitin, kukuruz, mikotoksin(i), okratoksin A, tankoslojna kromatografija (TLC), toksičnost.
Summary: The aim of this study was to investigate conditions of ochratoxin A biosynthesis in vitro during the growth of ochratoxicogenic mold Aspergillus ochraceus NRRL 3174 in a pure culture, as well as in a mixed culture with nonochratoxicogenic molds, found as the usual contaminants on corn in warehouse. The biosynthesis of ochratoxin A was monitored in a stationary culture under circumstances that usually appear in warehouses during the cereal storage, with the selected cultivation parameters such as: . incubation temperature 15 C, 20 C, 25 C and 30 C; .. initial amount of water in the substrate 28% and 38%; ... inoculum 1,0 x 10 spores per g of supstrate; .... incubation time 7,14,21,28 and 35 days. The amount of the synthesized biomass was determined indirectly by measuring of chitin on a solid substrate.
For qualitative determination of ochratoxin A coloumn and thin layer (TLC) chromatography were used, while the quantification was performed fluorodensitometrically.The largest amount of ochratoxin A was syntesized at 20 C, the average temperature of our cornfield regions during summer, and with the water content of 38%. Higher temperature stimulates the mold growth, but inhibits OTA production. Cultivation of the mold A. ochraceus NRRL 3174 in a mixed culture with the nonochratoxicogenic molds T. roseum ZMPBF 1226 and Fusarium sp. ZMPBF 1215, typical contaminants of stored maize, resulted in a reduced rate of biomass synthesis, as well as in a significant inhibition of ochratoxin A production.
Results obtained during investigations of optimal conditions for OTA biosynthesis by ochratoxicogenic mold A. ochraceus NRRL 3174 during the growth in pure and mixed culture have given us the opportunity for a better control and a more efficient repression of this mold growth, and consequently, the protection and higher quality of stored cereals. Key words: biosynthesis, chitin, maize (corn), mycotoxin(s), ochratoxin A, thin layer chromatography (TLC), toxicity.
Doktor biotehničkih znanosti - biotehnologija
mentor: Senadin Duraković; Komisija za ocjenu: Senadin Duraković, Tihomil Bertić, Vladimir Marić, Božica Radić; Komisija za obranu: Vladimir Marić, Senadin Duraković, Tihomil Bertić, Božica Radić; datum obrane 24.03.1995.; datum promocije 10.05.1996.
Sveučilište u Zagrebu, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, 1995
Bibliografija: str. 163-174
Summary
Keywords: Mikotoksini -- Mikrobiološka istraživanja