Želatinizacija i likvefakcija kukuruznog škroba pomoću [alfa]-amilaze tijekom procesa ekstruzije = Continuous gelatinization and liquefaction of raw corn starch with a thermostable [alfa]-amylase in a twin screw extruder : disertacija - Ćurić, Duška (D. Ćurić, 1995)
Sažetak: Dosadašnja istraživanja procesa termomehaničke želatinizacije i enzimatske likvefakcije škroba u ekstruderu su ukazale na mogućnost korištenja ekstrudera kao sastavnog dijela kontinuiranog procesa hidrolize škroba. Cilj ovog rada je bio ispitati mogućnost proizvodnje maltodekstrina, glukoznog ekvivalenta DE]-10 iz nativnog kukuruznog škroba postupkom jednostepene, visokotemperaturne, kratkotrajne ekstruzije u prisustvu termostabilne [alfa]-amilaze Termamyl 120L. U prvom dijelu rada su prikazani rezultati istraživanja termomehaničke želatinizacije nativnog kukuruznog škroba u ekstruderu firme APV Baker, tip MPF 50:15.