Priprema mješovitih starter-kultura za pekarstvo = Preparetion of mixed starter-cultures in baktery : doktorska disertacija - Stehlik-Tomas, Vesna (V. Stehlik-Tomas, 1995)
Sažetak: Primjenom mikrobnih starter-kultura, prikladnih fizioloških karakteristika u pekarstvu, poboljšava se fermentacija tijesta, aroma i elastičnost kruha. U pripravi kiselih tijesta za različite pekarske proizvode, mikrobne starter-kulture svojim fiziološkim karakteristikama i pravilnim tijekom biokemijskih specifičnosti pospješuju fermentaciju tijesta i dobivanje odgovarajućeg proizvoda. Među mnogim mikroorganizmima - starter-kulturama koje se koriste u pekarstvu, odabrane su u ovom radu heterofermentativne bakterije Lactobacillus brevis i Lactobacillus sanfrancisco te kvasci Saccharomyces uvarum i Candida krusei. Cilj ovog rada bio je iznalaženje pogodne hranjive podloge za optimalno razmnožavanje i proizvodnju metabolita bakterija L.brevis i L.sanfrancisco.