Genetska struktura prirodnih i uzgojnih populacija kamenice Ostrea edulis, L. u Jadranu = Genetic structure of natural and cultured populations of oyster Ostrea eludis, L. in the Adriatic sea : doktorska disertacija - Maršić-Lučić, Jasna (J. Maršić-Lučić, 1995)
Sažetak: Da bi se odredili stupnjevi genetskih varijacija u prirodnim i uzgojnim populacijama kamenice O.edulis,L. kao jedna od metoda upotrebljava se tehnika separacije proteina pomoću horizontalne škrobne gel elektroforeze. Ovom tehnikom ispituje se ekspresija određenih gena kao pokazatelja genetskih varijabilnosti u određivanju vrsta ili podvrsta različitih populacija. Usljed nepostojanja podataka o genetskoj strukturi kako prirodne tako i uzgojne kamenice O.edulis,L. na području Jadrana, planiranim eksperimentom su se odredile genetske sličnosti i razlike između tri populacije sa prirodnih staništa i tri uzgojne populacije. Za svaku kamenicu O.edulis,L. analiziralo se dvanaest enzimatskih sistema.