Design and preparation of proton-ionizable macrociyclic compounds for metal extraction : A Disertation - Elshani, Sadik (S. Elshani, 1996)
Sažetak: Pripravljeni su "lariat" krunasti eteri, koji sadrže funkcionalnu skupinu na pobočnom lancu vezanom na makrociklu, a služe za ekstrakciju lantanida i aktinida. Solvent ekstrakcija iona lantanida iona otežana je zbog sličnosti njihovih kemijskih svojstava, pa je iz tog razloga planirana priprava serije "lariat" krunastih etera u svrhu ispitivanja odnosa djelovanja strukturnih promjena na selektivnost i uspješnost solvent ekstrakcije lantanida i aktinida. Temeljna molekula, sastoji se od makrocikličkog polidentata (polietera) i funkcionalne skupine, koja povezuje krunasti makrocikl i lipofilne grupe. Promjene u makrocikličkoj strukturi obično mogu poboljšati učinkovitost i selektivnost makrocikličkih spojeva.