Korigirani bodovni sistemi u evaluaciji preživljenja bolesnika s cirozom jetre uzrokovanom hepatitis B virusom : doktorska disertacija - Babić, Žarko, liječnik (Ž. Babić, 1995)
Sažetak: Pratilo se petogodišnje preživljavanje u 75 bolesnika s cirozom jetre uzrokovanom hepatitis B virusom. Dijagnoza je bila postavljena klinički, laboratorijski, ultrazvučno i biopsijom. U ispitivanje je bio uključen 31 ispitanik s kompenziranom cirozom jetre i 44 bolesnika s dekompenziranom cirozom jetre (svi Anti HBe pozitivni). Pet godina preživjelo je 39 ispitanika, a 36 nije (samo 3 ispitanika nisu imala hepatički uzrok smrti). ROC analizom određena je granična vrijednost PIIIP-a i Knodellovog indeksa između skupina živih i umrlih, a iznosila je 26 ng/dl, odnosno 11 bodova. Kanonička diskriminacijska funkcija pokazala je, kao statistički značajne čimbenike prognoze,ascites,PIIIP,bilirubin, PV i Knodellov indeks. Vlastitim izračunavanim korigiranim bodovnim sistemom dobila se najveća točnost prognoze preživljenja od 98,3%.